Tym razem mamy dla Was dwie jajeczne zabawy do艣wiadczalne 馃檪
1. Surowe czy ugotowane?
Id膮 艢wi臋ta, szykujemy posi艂ki, gotujemy jajka. Wyobra藕my sobie sytuacj臋, 偶e wstawiamy je do lod贸wki i przez przypadek mieszamy z tymi nieugotowanymi… Jak sobie poradzi膰, tak aby nie trzeba by艂o t艂uc skorupki oczywi艣cie? 馃槈
Robimy kr臋cio艂ka! 馃榾 Kr臋cimy najpierw jednym jajkiem, p贸藕niej drugim. To kt贸re kr臋ci si臋 szybko jest jajkiem ugotowanym 馃檪 Tutaj pojawia si臋 ma艂a uwaga. Je艣li bawimy si臋 tak z dzie膰mi r贸bmy to lepiej na pod艂odze albo du偶ym stole, tak aby wiruj膮ce jajka nie spad艂y z wysoko艣ci (szczeg贸lnie te surowe :D)
2. P艂ywa czy tonie?
Do zabawy wykorzystujemy surowe jajka. Przygotowujemy 3 szklanki z wod膮. Do pierwszej szklanki wk艂adamy jedno jajko. P艂ywa? Tonie? A teraz do drugiej szklanki wsypujemy du偶o soli (u nas 2 艂y偶ki sto艂owe na ok 200 ml wody) i mieszamy do rozpuszczenia. Wk艂adamy drugie jajko. Co teraz si臋 sta艂o? W trzeciej szklance rozpuszczamy tak膮 sam膮 ilo艣膰 soli jak w drugiej. Wk艂adamy jajko i delikatnie dolewamy czyst膮 wod臋. Co si臋 sta艂o? A dlaczego? 馃槈
Bawcie si臋 dobrze!