Aby wykonać taką tęczę wystarczy:
– przygotować 5 szklanek/kieliszków
– wlać równą ilość wody
– dodać po kilka kropli soku z czerwonej kapusty i wymieszać
– przygotować w 2 oddzielnych szklankach wodę i dodać do jednej pół łyżeczki sody oczyszczonej, a do drugiej kwasku cytrynowego
– małymi porcjami dodawać kwasek do 2 pierwszych szklanek, a kwasek do 2 ostatnich
Później można odwrócić reakcję i dodawać kwasek, tam gdzie wcześniej sodę i na odwrót. I tak w kółko 😉
Jak to działa
Sok z czerwonej kapusty pełni rolę wskaźnika pH, czyli odczynu kwaśnego, zasadowego i obojętnego. W środowisku obojętnym ma kolor fioletowy. Dodanie substancji kwaśnej powoduje zmianę barwy na malinową, natomiast zasadowej – na niebieską lub niebieskozieloną. W zależności od użytych ilości możemy otrzymać różne barwy pośrednie. Jako, że substancje kwaśne i zasadowe w pewnym sensie się „zwalczają” dodatek zasady do kwaśnego roztworu powoduje powrót do odczynu obojętnego, a tym samym powrót do koloru fioletowego. Analogicznie wygląda sytuacja w przypadku dodania kwasu do roztworu zasadowego.